Berita Terkini

Tanah lapangan terbang: Kesediaan Faizal disiasat SPRM tidak selesai isu - Aziz Bari


IPOH:
Kesediaan bekas Menteri Besar Perak Datuk Seri Ahmad Faizal Azumu untuk disiasat oleh Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), berhubung isu penjualan tanah lapangan terbang disifatkan tidak membawa kepada jalan penyelesaian.

Perkara itu disuarakan oleh Ketua Pembangkang Perak, Abdul Aziz Bari yang mendakwa SPRM sendiri mempunyai beberapa kekangan, termasuk tidak mempunyai kuasa pemutus dalam pendakwaan yang berada di tangan Peguam Negara.

Justeru, beliau mendesak Jawatankuasa Kira-Kira Wang Negeri (PAC) Perak untuk mengambil tindakan berhubung isu penjualan tanah lapangan terbang berkenaan.

"Isu penjualan tanah lapangan terbang Seri Iskandar sudah menjadi bualan umum di Perak dan seluruh negara sejak sebulan lalu.

"Terbaru, bekas Menteri Besar Datuk Seri Ahmad Faizal Azumu menyatakan kesediaan untuk disiasat SPRM. Bagaimanapun itu semua tidak membawa kita ke mana-mana.

"Begitu juga dengan kedudukan projek Taman Tema Animasi Studio (MAPS) yang diusahakan oleh sebuah anak syarikat Perbadanan Kemajuan Negeri Perak (PKNP).

"Itu belum mengambil kita kredibiliti SPRM sendiri yang terjejas teruk selepas munculnya kes berhubung dengan integriti orang nombor satu agensi berkenaan," katanya dalam kenyataan pada Ahad.

Tegas Abdul Aziz lagi, dalam soal MAPS, Ahmad Faizal sendiri telah beberapa kali membuat laporan SPRM namun anehnya tidak membuahkan sebarang hasil.

Abdul Aziz yang juga Naib Pengerusi DAP Perak menegaskan amat wajar untuk PAC Perak mengambil tindakan berhubung isu itu.

"Justeru, amat wajar untuk PAC Perak untuk mengambil tindakan. Sebagai badan yang bebas daripada kerajaan kita yakin ada sesuatu yang boleh dibuat.

"Hendak seribu daya daya tak hendak seribu dalih," katanya lagi.

Terdahulu media melaporkan, Ahmad Faizal menyatakan kesediaan memberi kerjasama sepenuhnya kepada SPRM berhubung isu penjualan tanah bagi tapak cadangan pembinaan lapangan terbang antarabangsa di Seri Iskandar.

Beliau dipetik berkata, sebagai rakyat Malaysia, beliau wajib memberi kerjasama bagi membantu siasatan pihak berkuasa.

Menteri Belia dan Sukan itu juga mahu SPRM menyiasat perkara tersebut dan mendedahkan kepada orang ramai mengenai perkara sebenar.

______
DETIKDAILY
http://detikdailyonline.blogspot.com
https://www.facebook.com/detikdaily
https://t.me/detikdaily

Post a Comment

Previous Post Next Post

Contact Form